לחם לתינוקות ופעוטות

מידע כללי

כדאי לדעת שהדגנים מתחלקים לשתי קבוצות-
דגנים שאינם מלאים: עוברים עיבוד ולמעשה אינם מכילים סובין ונבט. התהליך גורם גם להפחתה משמעותית בכמות הסיבים התזונתיים, ויטמיני B וברזל. אם תציצו בתוויות מזון של דגנים לא מלאים תגלו שהם בד"כ מועשרים בשניים האחרונים.
דגנים מלאים: מכילים את גרעין הדגן כולו – סובין, נבט ואנדוספרם. כפועל יוצא מזה, עשירים יותר בויטמינים ומינרלים שונים.

ההשפעות התזונתיות של סיבים תזונתיים נחקרו רבות והמודעות ליתרונותיהם התחזקה בעשורים האחרונים. הסיבים נחלקים לסיבים מסיסים ולא מסיסים שבין היתר עוזרים בתנועתיות המעי ומקלים על ההתרוקנות.

המלצות לצריכת סיבים ע"פ חלוקת גילים

  • פעוטות 1-3 שנים: 19 גרם סיבים/יום
  • ילדים 4-8 שנים: 25 גרם סיבים/יום
  • בנים 9-13 שנים 31 גרם סיבים/יום
  • בנות 9-13 שנים 26 גרם סיבים/יום

 

צריכת סיבים לתינוקות (עד גיל שנה):

לא קיימת המלצת צריכה יומית לתינוקות. בממוצע, החל מגיל חצי שנה, כמות הסיבים שתינוק צורך, עולה עולה בהדרגתיות ל-5 גרם/ליום עד גיל שנה.

חשוב לדעת:
✴️לתינוק מערכת עיכול שאינה בשלה לחלוטין ולכן העמסת סיבים יכולה לגרום לאי נוחות.
✴️סיבים מלאים תורמים לתחושת מלאות (יתרון מעולה עבורנו המבוגרים אבל אצל הקטנטנים זה יכול לבוא על חשבון נוטריינטים אחרים, חשובים לא פחות).
✴️דגנים מלאים מכילים חומצה פיטית הפוגעת בספיגה של מינרלים כמו ברזל ואבץ.

עם התחלת המוצקים התינוק נחשף ללא מעט סיבים. מהיכן הם מגיעים? פירות וירקות כמובן. בכדי לא להעמיס על מערכת העיכול, ממליצה על שילוב:
גיוון#1 שילוב של דגנים מלאים לצד דגנים מעובדים בתפריט של הקטנים. נתקלתם במתכון מעולה לפנקייק שמכיל קמח חיטה לבן? החליפו חצי מהכמות בקמח מלא.
אוכלים לחם מלא בבית? מעולה! אין סיבה לקנות לחם אחר במיוחד לתינוק/פעוט שלכם אבל לשים לב שיש גיוון עם דגנים אחרים ולא נוצר עומס על מערכת העיכול שלהם.

גיוון#2 חיטה, שעורה, שיבולת שועל, בורגול, אורז, כוסמין, קינואה הם רק חלק ממגוון של דגנים שניתן להציג לתינוק. לא כדאי להתקבע על סוג אחד.

התינוק נראה לא נינוח? היציאות השתנו? כדאי לבחון את כמות הדגנים המלאים מחדש.

איך נבחר לחם?
🌰 לחם שאינו מכיל זרעים גדולים ו/או אגוזים קצוצים/שלמים. אלו מהווים סכנת חנק לילדים מתחת לגיל 5 שנים.
🍬נחפש לחם ללא תוספת סוכר. במידה וראיתם שברשימת המרכיבים אין סוכר אבל כן מצויין כמות סוכר בטבלת הערכים התזונתיים- מדובר על סוכרים טבעיים שמקורם בדגנים.
🍯עוד לא נתקלתי בארץ אבל תמיד כדאי לשים לב עבור תינוקות עד גיל שנה שרשימת המרכיבים איננה מכילה דבש!
🧂נשתדל לחפש לחם המכיל כמה שפחות נתרן (אידאלי סביב ה 100-120 מ"ג נתרן לפרוסה, כלומר סביב ה-350 מ"ג נתרן ל-100 גרם מוצר).

איך מגישים?
לחם יכול בקלות להפוך לדביק ועיסתי בפה התינוק ולהוות מזון פוטנציאלי לחנק. לחמים רכים מאוד (חלה לדוגמה), יהפכו בקלות לכדור עיסתי.
מה עושים? יש מספר אפשרויות. ממליצה ללכת לפי מה שמרגיש לכם נכון.
1️⃣ להמתין עם הלחם ולחשוף קודם כל למזונות אצבע אחרים בכדי לתת לתינוק להפוך מיומן יותר בפעולת הלעיסה ועיבוד המזון בפיו.
2️⃣ להגיש לחם יחד עם החשיפה למזון אצבעות כשהוא קלוי מעט במצנם.
גילאי 6-8 חודשים מומלץ להגיש כרצועות באורך אצבע מבוגר.
לקראת גיל 9 חודשים, כאשר מתפתחת אחיזת הצבת/פינצטה ניתן להגיש בחתיכות קטנות, בגודל ביס.
על מנת שמרקמו של הלחם לא יהיה יבש מדי, מרחו שכבת ממרח דק.

מה מורחים?
"כל ביס נחשב"- תינוקות יכולים בקלות להתמלא מחתיכת לחם קטנה ולכן זוהי הזדמנות מצויינת לשדרוג תזונתי! הקפידו להגיש את הלחם עם ממרח איכותי כמו חמאות אגוזים, אבוקדו, טחינה ועוד.

שימו❤ אחד הרכיבים המרכזיים בלחמים היא החיטה- מזון שנחשב בעולם כאלרגן שכיח. הקפידו על חשיפות ראשונות בכמויות קטנות.

הלחמים המומלצים שלי (אהובים על ילדים):
🍞ברמן: עננים חיטה מלאה/שיפון מלא, סדרת E Free, ברמן אקטיב

תמונת מוצר של לחם עננים חיטה מלא תמונת מוצר של לחם עננים קמח כוסמין תמונת מוצר של לחם מחמצת מקמח כוסמין - E FREEתמונת מוצר של לחם מחמצת מקמח חיטה - E FREEתמונת מוצר של ברמן אקטיב

🍞מאפיית אנג'ל: פשוט מלא, לחם חצי מלא

לחם פשוט מלא  לחם חצי מלא

🍞דגנית עין הבר: לחם חיטה/שיפון מלא

🍞לחם בריאות: מחמצת כוסמין קל

*המוצר הקל אינו מכיל תוספת סוכר מוסף.

בחלק מהפרוסות קיימות חתיכות קטנות של זרעים. ממליצה להוציא אותם טרם ההגשה.

לחם בריאות מחמצת כוסמין קל משהו משהו

 

 

בא לכם לאפות לחם ביתי ללא לישה ומיקסר? יש לי מתכון נהדר כאן!

🔶שורה תחתונה- התחלתם מוצקים? לא למהר להציג דגנים מלאים בלבד. מערכת העיכול של תינוקכם דורשת סבלנות והדרגתיות.  לאורך החודשים הראשונים למוצקים הקפידו על חשיפות לדגנים מלאים והתקדמו בהדרגה בהתאם לסבילות מערכת העיכול של תינוקכם.

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך

חטיפים ומתוקים ביתיים ומזינים

אמהות טריות מתמודדות לעתים קרובות עם רעב מוגבר ומעט מדי זמן. בפוסט הבא מפרטת על אפשרויות מזינות וקלות להכנה של נשנושים וחטיפים ביתיים שיתאימו לאמהות וגם לקטנטנים!

מקורות למזון עשיר בברזל לקטנטנים

אחד המינרלים שיהיה חשוב לנו לספק עבור התינוק שלנו כבר מגיל חצי שנה הינו מינרל הברזל. פוסט המציג רעיונות רבים למקורות צריכה עבור מינרל זה בתזונת קטנטנים.

מזון יבש לשעת חירום לתינוקות ופעוטות

רעיונות לאוכל יבש שיכול לשמש ולהרכיב ארוחות מאוזנות עבור קטנטנים

הכנת שלוקים ביתיים

שבוע שעבר הבת שלי חזרה עם שלוק מהגן. הצצתי ברשימת המרכיבים (שהכילה בעיקר סוכר מוסף וצבעי מאכלל) ואמרתי לעצמי: "אני יכולה יותר טוב". בואו לראות כמה פשוט להכין שלוק ביתי לקטנטנים.

איך לצמצם "נשנושים" ולהטמיע שגרת ארוחות בפעוטות וילדים

מתי מתחילים להציג אוכל אצבעות?

כל תינוק מתקדם אחרת וגיל החשיפה תלוי בדרך בה החלטתם להתחיל מוצקים, אולם הממוצע הוא בד"כ בין גיל 9-7 חודשים.

בננות לתינוקות

לא פעם שמעתי על הורים שמצד אחד נמנעים מהגשת בננות לילדהם כי היא הם מפחדים מעצירות ומצד שני כי הן מכילות סוכרים רבים. ובכן, אחת ולתמיד בואו נעשה סדר באמירות האלה שנכונות רק באופן חלקי!

סוכר מתחת לגיל שנתיים- מה הסיפור?

מדי כמה שנים מתפרסמות הנחיות חדשות שנכתבות ע"י צוותים של מומחים. ההנחיות האחרונות שפורסמו בשנת 2020 המליצו וקבעו שיש לצמצם *לחלוטין* ולא להגיש סוכרים מוספים עד גיל שנתיים.
הכנה ואחסון מזון לתינוקות

הכנה ואחסון מזון לתינוקות

הכנה ואחסון אוכל לתינוק- המדריך המהיר והדגשים להכנה קלה של המזון לתינוקכם.
עקומות גדילה

עקומות גדילה

עקומות גדילה מבוססות על מדידות שנעשו ע"י ארגון הבריאות העולמי (WHO) בקרב ילדים בריאים מ-6 מדינות שונות

יש לך שאלות? כאן המקום לכתוב לי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *