מתי מתחילים?
כל תינוק מתקדם אחרת וגיל החשיפה תלוי בדרך בה החלטתם להתחיל מוצקים, אולם הממוצע הוא בד"כ בין גיל 9-7 חודשים. זה השלב בו אחיזה עם כל כף היד הופכת מדוייקת, תפיסת הפינצטה מתפתחת והתינוק מסוגל לקרב מזון אל פיו.
יתרונות בהצגת אוכל אצבעות
• שיפור יכולות מוטוריות וקורדינאציה.
• התפתחות אחיזת פינצטה/צבת- היכולת להחזיק אוכל וחפצים בין האגודל לאצבע.
• קידום אכילה עצמאית
• התפתחות שרירי הפה המסייעים גם להתפתחות השפה.
• התקדמות במרקמים, מהווה שלב חשוב בהתפתחות האכילה כולה.
ההבדל בין אחיזת כף יד לאחיזת פינצטה/צבת
לרוב, עם התחלת הגשת אוכל אצבעות, התינוק אוחז את האוכל עם כל כף ידו כדי לקרב אותו לפיו. זו הסיבה שדווקא בשלב הזה יותר נכון ובטוח להגיש חתיכות מזון
גדולות במרקם רך. ככל שהתינוק גדל, מתפתחת אחיזת הפינצטה. התינוק מסוגל לתפוס מזונות קטנים באמצעות האגודל והאצבע.
אחיזה זו תתפתח בד"כ סביב 10-9 חודשים. אפשר להציע חתיכות אוכל קטנות גם לפני כדי לאפשר לתינוק לתרגל.


שיניים
התינוק אינו זקוק לשיניים כדי להצליח לאכול מזון רך.
חלק מהשיניים מופיעות אחרי גיל שנה או לקראת גיל שנתיים. יהיה מאוחר מדי להציג אוכל אצבעות רק בשלב הזה.
התינוק משתמש בחניכיים שלו וסמכו עליו שהן חזקות!
החשיבות היא למרקם- המזונות הראשונים שמוצגים כאוכל אצבעות צריכים להיות רכים. אם האוכל נמעך בקלות בין האצבעות שלכם זה אומר שהתינוק יהיה מסוגל לעבד את המזון באמצעות הלשון וגג הפה, מה שהופך אותו בטוח לבליעה.
ההבדל שבין חנק לרפלקס הקאה
רפלקס הקאה הוא מנגנון נורמלי ותקין המגן על נתיב האוויר של התינוק. שכיח שתינוקות יחוו אותו, כולל בשלב של חשיפה למרקמים טחונים. ככל שהתינוק נחשף
ליותר מזונות כך הוא לומד שעליו ללעוס קודם ורק אחר כך לבלוע. סביב גיל 9 חודשים, הרפלקס זז אחורה לכיוון הלוע ונראה ממנו פחות.
איך נראה ונשמע רפלקס הקאה? שיעול, האדמה בפנים, עיניים דומעות ולפעמים אף הקאה. נסו להישאר רגועים, תינוקות מאוששים מהרפלקס הזה די מהר.
חנק הוא מצב בו חתיכת מזון חוסמת את נתיב האוויר של התינוק. חנק יבוא לידי ביטוי בשקט, עור מכחיל ותינוק שאינו מסוגל להפיק קולות/בכי. אני תמיד ממליצה,
לכל מקרה שלא יבוא- מומלץ מאוד להשתתף בקורס החייאת תינוקות לפני שמתחילים מוצקים.
עם מה מתחילים?
אוכל אצבעות הוא בסופו של דבר אוכל 🙂 זכרו להתאים את הגודל והמרקם.
הנה כמה רעיונות לאוכל בסיסי להתחיל איתו-
מזונות שדורשים אידוי/בישול טרם הגשתם: ברוקולי, כרובית, בטטה, קישוא, תפוח עץ, אגס.
מזונות נוספים: רצועות חביתה, אבוקדו, בננה, פנקייק, קיווי.
ומה הלאה? מתקדמים!
התינוק אוכל ונחשף למזון אצבעות ועכשיו הגיע הזמן להרחיב את המגוון. העצה שלי- בחרו מזונות מהשולחן המשפחתי שלכם.
הנה כמה רעיונות להתקדמות: גזר מאודה, לחם קלוי מעט, מלפפון, דג, קציצות, ביצה קשה, טופו, עוף, פסטה.
ממה להימנע?
מזונות מסויימים עלולים להוות סכנת חנק אם אינם מוגשים בצורה בטוחה ותואמת גיל:
• ירקות ופירות קשים כמו תפוח עץ וגזר.
• עגבניות שרי, ענבים, אוכמניות, דובדבנים בשלמותם.
• פירות יבשים
• אגוזים או שברי אגוזים
• נקניקיות
• דגים עם עצמות
• חתיכות גדולות של גבינות קשות
• לחמים קשים
• עוגיות קשות, חטיפי גרנולה
• פופקורן
• סוכריות קשות
• מרשמלו
המשמעות של אוכל אצבעות אינה להציע מזון בגודל אחיד או במרקם זהה אלא לחשוף את התינוק למגוון מזונות כדי שיוכל לאכול לפי צרכיו התזונתיים ולתרגל מיומנות במקביל. זהו תהליך למידה ויכול להיות שהתינוק יאכל פחות ממה שהיה קודם במרקם הטחון- אין זו סיבה לחזור אחורה.
המשיכו לספק לו הזדמנויות ובעיקר חווית אכילה חיובית!
רוצים לקבל מידע נוסף? התעדכנו במועדי ההרצאה הקרובים