איך לצמצם "נשנושים" ולהטמיע שגרת ארוחות בפעוטות וילדים

ילדכם מסרב לאכול בזמן הארוחה אבל כמה דקות אחרי ניגש אליכם ומבקש חטיף/ממתק.
אין להם באמת ארוחות מסודרות אלא נשנושים שכוללים קרקרים, עוגיות, מעדנים ועוד.

נשמע לכם מוכר?

ברור לנו שילדים נרגשים ואוהבים חטיפים- זה נורמלי לחלוטין. אנחנו מהצד ההורי לעומת זאת מאשרים להם אולי לאכול מהם יורת ממה שהיינו באמת רוצים כי אולי אנחנו רוצים להימנע ממאבק, חוששים שישארו רעבים או דואגים שלא אכלו מספיק.

בפוסט הבא מציגה לפניכם רעיונות מגוונים להטמעת שגרת ארוחות וצמצום הנשנושים במהלך היום.

הבעייתיות והאתגר בארוחות שאינן מסודרות

אני לא בעד למנוע, אבל יותר מדי ביום זה לא אידיאלי. ויש כמה סיבות לכך:

  1. הילד מגיע עם מוטיבציה נמוכה להתנסות ולאכול בארוחה מהסיבה שהוא פשוט לא רעב מספיק.
  2. יותר מדי חטיפים ונשנושים עלולים לבוא על חשבון מאכלים מזינים אחרים.
  3. רוב החטיפים חסרים בערכים תזונתיים איכותיים. הרבה מהם בעיקר מכילים פחמימות. אין רע בפחמימות אבל כשהארוחה אינה מאוזנת וחסרה בחלבון ו/או שומן למשל, לא יעבור זמן רב מדי עד שהילד ירגיש רעב וצורך לאכול שוב. כך נוצר גלגל של ארוחות קטנות שאינן מזינות או משמעותיות מדי.

מה אפשר לעשות?

  1. מכניסים את החטיפים ללו"ז שלכם- בנו סדר יום גמיש שמתאים לשגרה של הילדים שלכם. כשפעוטות וילדים צעירים לומדים על השגרה הצפויה הזאת, הם מבינים שאלו ההזדמנויות לאכול וזה לא קורה במשך כל היום או בכל פעם שמתחשק להם. אני מאוד מאמינה במודל חלוקת האחריות שאומר שתפקיד ההורים הוא להחליט מה להגיש, מתי ואיפה. תפקיד הילד להחליט מה, כמה ואם בכלל לאכול.
    בניית שגרת ארוחות יכולה להיות מאתגרת אבל דעו לכם שפעוטות מצפים לה וקל להם יותר להתנהל כשלוח הזמנים (הגמיש) ברור. ככלל אצבע כדאי לכוון ל-3 ארוחות עיקריות ועוד 2-3 ארוחות ביניים שחלקן יכולות להכיל חטיף/ים לבחירתכם. החטיף אינו חייב להיות קנוי. גם אפיה והכנה ביתית נכללים בקטגוריה הזאת.
  2. תבחרו נכון- זה בסדר גמור שלילד תהיה העדפה לחטיף מסויים אבל כדי ליצור ארוחה מאוזנת כדי לשאוף לבחירות שכוללות רכיבים מקבוצות המזון השונות (פחמימה, חלבון, שומן).
    לדוגמה: הילדים אוהבים בייגלה? השתדלו להגיש לצד גבינה לבנה.
    החלטתם להגיש צלחת פירות? שלבו איתה מטבל שומני כמו חמאת בוטנים.
    השאיפה כאן היא ליצור ארוחת ביניים מאוזנת אבל גם להביא אותם עם מוטיבציה לאכול בארוחה העיקרית הבאה.
  3. בזמן הארוחה יושבים- ממליצה לכם לאפשר לילדים לשבת גם כשהם אוכלים חטיפים ודברי מתיקה למינהם. כשהילדים יושבים בזמן ארוחה, ההסחות מצטמצמות והם אוכלים בצורה מודעת יותר. אכילה כזאת עוזרת להם להיות קשובים לאותות הרעב והשובע של גופם. זאת מיומנות שתשרת את הילדים שלכם לאורך כל חייהם.
  4. הגישו ארוחות מאוזנות- אחת הדרכים החשובות ביותר להפחית נשנושים לאורך היום היא ליצור עבורם ארוחה משמעותית מקבוצות המזון השונות. מבינה לגמרי שבתאוריה זה נשמע קל ובשטח מאתגר הרבה יותר, בטח עבור ילדים בררניים. בכל זאת, כשמתאפשר נסו לשלב יותר מרכיבים חשובים כמו חמאות אגוזים/בוטנים, פסטה/פתיתים על בסיס קמח קטניות, ממרח חומוס ביתי, זרעי צ'יה במאפינס/יוגורט ועוד.
  5. זה בסדר להגיד "לא" לפעמים- כשהחטיפים והדברים האהובים על הילדים שלנו נכנסים כחלק משגרת הארוחות הקבועה קל לנו יותר לסרב ולהגיד להם "לא". להציב את הגבול הזה, כשנדרש, לא הופך אותנו להורים "רעים". זכרו שאם נאפשר להם לנשנש ולהתמלא מחטיפים במשך כל היום, יהיה להם מאוד מאתגר ללמוד לאכול עד שובע ובצורה משמעותית בארוחות העיקריות.

    בעמוד המתכונים באתר תוכלו למצוא שלל רעיונות ל"חטיפים" ביתיים קלים להכנה ומזינים.החדש והמוצלח לאחרונה אצלינו בבית- כדורי "בצק עוגיות" עם מרכיב מפתיע 🙂

    במידה ותרצו להתייעץ ולקבל הכוונה אישית בנוגע לתזונה של ילדכם, אני יכולה לעזור. ניתן לתאם לשיחת היכרות ללא עלות ממש כאן.

 

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך

חטיפים ומתוקים ביתיים ומזינים

אמהות טריות מתמודדות לעתים קרובות עם רעב מוגבר ומעט מדי זמן. בפוסט הבא מפרטת על אפשרויות מזינות וקלות להכנה של נשנושים וחטיפים ביתיים שיתאימו לאמהות וגם לקטנטנים!

מקורות למזון עשיר בברזל לקטנטנים

אחד המינרלים שיהיה חשוב לנו לספק עבור התינוק שלנו כבר מגיל חצי שנה הינו מינרל הברזל. פוסט המציג רעיונות רבים למקורות צריכה עבור מינרל זה בתזונת קטנטנים.

מזון יבש לשעת חירום לתינוקות ופעוטות

רעיונות לאוכל יבש שיכול לשמש ולהרכיב ארוחות מאוזנות עבור קטנטנים

הכנת שלוקים ביתיים

שבוע שעבר הבת שלי חזרה עם שלוק מהגן. הצצתי ברשימת המרכיבים (שהכילה בעיקר סוכר מוסף וצבעי מאכלל) ואמרתי לעצמי: "אני יכולה יותר טוב". בואו לראות כמה פשוט להכין שלוק ביתי לקטנטנים.

לחם לתינוקות ופעוטות

כל מה שצריך לדעת על בחירה והגשה של לחם לקטנטנים

מתי מתחילים להציג אוכל אצבעות?

כל תינוק מתקדם אחרת וגיל החשיפה תלוי בדרך בה החלטתם להתחיל מוצקים, אולם הממוצע הוא בד"כ בין גיל 9-7 חודשים.

בננות לתינוקות

לא פעם שמעתי על הורים שמצד אחד נמנעים מהגשת בננות לילדהם כי היא הם מפחדים מעצירות ומצד שני כי הן מכילות סוכרים רבים. ובכן, אחת ולתמיד בואו נעשה סדר באמירות האלה שנכונות רק באופן חלקי!

סוכר מתחת לגיל שנתיים- מה הסיפור?

מדי כמה שנים מתפרסמות הנחיות חדשות שנכתבות ע"י צוותים של מומחים. ההנחיות האחרונות שפורסמו בשנת 2020 המליצו וקבעו שיש לצמצם *לחלוטין* ולא להגיש סוכרים מוספים עד גיל שנתיים.
הכנה ואחסון מזון לתינוקות

הכנה ואחסון מזון לתינוקות

הכנה ואחסון אוכל לתינוק- המדריך המהיר והדגשים להכנה קלה של המזון לתינוקכם.
עקומות גדילה

עקומות גדילה

עקומות גדילה מבוססות על מדידות שנעשו ע"י ארגון הבריאות העולמי (WHO) בקרב ילדים בריאים מ-6 מדינות שונות

יש לך שאלות? כאן המקום לכתוב לי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *